fbpx
blog dla kobiet ☘ bonnie.pl
/
/
Drzewo sandałowe – cudowne właściwości orientalnego zapachu
Drzewo sandałowe w formie brązowych trocin ułożonych w kopiec

Drzewo sandałowe – cudowne właściwości orientalnego zapachu

Drzewo sandałowe to niezwykle aromatyczna roślina, której nazwa przywołuje na myśl zmysłowy zapach perfum. Nie bez przyczyny – olejek sandałowy stanowi składnik wielu klasycznych kompozycji, wzbogacając je o ciepłą, korzenną woń. Czy wiesz, że drewno sandałowca od wieków jest jednym z najbardziej pożądanych surowców roślinnych na świecie, a bogactwo jego zastosowań wykracza dalece poza branżę perfumeryjną?

Z artykułu dowiesz się:

  1. Czym jest drzewo sandałowe?
  2. Gatunki sandałowca
  3. Olejek z drzewa sandałowego
  4. Zastosowanie olejku z sandalwood
  5. Właściwości olejku sandałowego
  6. Świeca Sojowa Drzewo Sandałowe

Czym jest drzewo sandałowe?

Sandałowce to wiecznie zielone krzewy lub niewielkie drzewa o skórzastych liściach, różowo-fioletowych kwiatach i czerwonych, mięsistych owocach. Są one półpasożytami – mają zdolność do fotosyntezy, ale wodę i związki mineralne pobierają z korzeni innych roślin. Rosną w klimacie tropikalnym. Naturalnie występują na subkontynencie indyjskim, ale uprawiane są też m.in. w Australii, Indonezji, Filipinach, Chinach. Za najwartościowsze uznaje się rośliny, które porastają południowe tereny Indii (stany Tamil Nadu i Karnataka). Tam jednak drzewa sandałowe zostały objęte ochroną, więc pozyskiwane z nich surowce trafiają na rynek niezwykle rzadko.

Drzewo sandałowe w formie brązowych trocin ułożonych w kopiec

Gatunki sandałowca

Istnieje dziewięć gatunków drzew sandałowych. Niektóre z nich wykorzystuje się jako rośliny ozdobne, choć ich uprawa (ze względu na półpasożytniczy tryb życia) nie należy do najłatwiejszych. Najbardziej znane i najczęściej wykorzystywane gatunki to sandałowiec biały i sandałowiec czerwony. Pierwszy z nich – łatwiej dostępny w naturze (nie ma dużych wymagań glebowych), a i prostszy w uprawie – stanowi główne źródło olejku sandałowego, wykorzystywanego powszechnie w przemyśle kosmetycznym, w szczególności – perfumeryjnym. Sandałowiec biały pachnie tak intensywnie, że ponoć jego aromat przejmują inne rośliny w okolicy.

Czerwona odmiana sandalwood jest zdecydowanie bardziej wymagająca. Preferuje specyficzne, łupkowe podłoże – właśnie takie, jakie występuje na południu Indii. Z sandałowca czerwonego również pozyskuje się olejek eteryczny, choć nie wykorzystuje się go na masową skalę. Ceniony jest zwłaszcza w tradycyjnych rytuałach i medycynie ludowej. Szersze zastosowanie znalazł proszek z czerwonego drewna, z którego produkuje się naturalne barwniki (m.in. hennę) i kosmetyki do pielęgnacji skóry. Twarde, ciemnoczerwone drewno sandałowca uchodzi za jeden z najszlachetniejszych surowców do produkcji mebli czy instrumentów muzycznych.

Zapachowa świeca sojowa marki Bonnie ze słoikiem premium i zamkniętym wieczkiem o zapachu drzewa sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego

Najpowszechniej wykorzystywanym surowcem z drzewa sandałowego jest olejek eteryczny, odpowiedzialny za wspaniały zapach tej rośliny. Co ciekawe, potrzeba dekad, by sandałowiec zyskał swoje właściwości aromatyczne. Olejek ekstrahuje się z pni, gałęzi i korzeni drzew, które mają nie mniej niż 60 lat! Młodsze sandałowce nadają się do zastosowania w rzemiośle (np. do produkcji biżuterii czy figurek szachowych), ponieważ są bardziej plastyczne. Z biegiem czasu drzewo twardnieje, ale właśnie wtedy warto poddać je destylacji parowej (po namoczeniu pokruszonego drewna w wodzie), w której procesie z około 20 kg można uzyskać litr olejku sandałowego.

W zależności od gatunku sandalwood olejek może nieco różnić się swoimi walorami zapachowymi. Jest to aromat niezwykle bogaty, balsamiczny, z wyraźną wonią drewna. Z sandałowca białego pozyskuje się olejek, który w branży perfumeryjnej określany bywa mianem kremowego – jest słodki, ciepły, lekko waniliowy. W zapachu sandałowca czerwonego zaś dominują nuty korzenne, żywiczne, ziemiste. Jest cięższy i bardziej wytrawny od olejku z białej odmiany drewna. W każdym przypadku jednak mamy do czynienia z zapachem intensywnym, intrygującym, zapadającym w pamięć, a przy tym – jak twierdzą znawcy – utrzymującym się najdłużej spośród wszystkich aromatów naturalnych olejków eterycznych.

Olejek z drzewa sandałowego z postaci ułożonych składników

Zastosowanie olejku z sandalwood

Przez wieki olejek sandałowy wykorzystywano do rozmaitych celów. Zawsze cieszył się sławą silnego afrodyzjaku. W medycynie ajurwedyjskiej stosowany był jaki środek antyseptyczny, wykrztuśny, przeciwgorączkowy, wspomagający trawienie i pracę nerek. Uznawany był także za remedium na skołatane nerwy. Zapewne z tego samego powodu aromat drzewa sandałowego nieodłącznie towarzyszył medytacji. Zarówno buddyści jak i hinduiści wierzyli, że zapach ten uspokaja, otwiera umysł, przywraca wewnętrzną harmonię. Olejek z sandalwood służył też do rytuałów pogrzebowych – nacierano nim ciała zmarłych. Zamożni Hindusi mogli pozwolić sobie na palenie stosów pogrzebowych z drzewa sandałowego.

Zapachowa świeca sojowa marki Bonnie ze słoikiem premium i otwartym wieczkiem o zapachu drzewa sandałowego

Właściwości olejku sandałowego

Jak to często bywa, okazało się, że w ludowych mądrościach tkwi wiele prawdy. Współcześni naukowcy zajmujący się badaniami w dziedzinie fitoterapii potwierdzają, że olejek z drzewa sandałowego to zasobne źródło substancji biologicznie czynnych, cennych dla zdrowia i urody. Doskonale nadaje się na komponent kosmetyków do pielęgnacji cery problemowej, ponieważ:

  • ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne,
  • działa na skórę ściągająco, reguluje wydzielanie sebum,
  • usuwa przebarwienia, wyrównując koloryt skóry,
  • przeciwdziała szkodliwej aktywności wolnych rodników.

Ze względu na swoje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne olejek sandałowy może być naturalnym preparatem wspierającym leczenie infekcji – zarówno stosowany miejscowo (w odpowiednim stężeniu), jak i wziewnie (do inhalacji). Potwierdzono też działanie przeciwgorączkowe olejku – zaaplikowany na skórę ma działanie chłodzące. Cennym walorem ekstraktu z drzewa sandałowego jest jego tonizujący wpływ na układ nerwowy. To wspaniały surowiec do aromaterapii, który redukuje poziom stresu, poprawia samopoczucie, ułatwia zasypianie.

Zapachowa świeca sojowa marki Bonnie ze słoikiem standard i zamkniętym wieczkiem o zapachu drzewa sandałowego

Świeca Sojowa Drzewo Sandałowe

Po lekturze powyższego tekstu z pewnością zapragnęłaś wypróbować mocy olejku z drzewa sandałowego. Może on stać się znakomitym surowcem do aromatoterapii. Jego cudowna woń będzie dla ciebie ukojeniem po stresującym dniu – pomoże ci się odprężyć i wprawi w wyśmienity nastrój. Co przygotowaliśmy dla ciebie, byś mogła cieszyć się pięknym, korzennym zapachem sandałowca w swoim domu? Dobroczynny olejek połączyliśmy z ekologicznym woskiem sojowym (wolnym od jakichkolwiek chemicznych dodatków) i zamknęliśmy w gustownym słoiczku. Oto świeca sojowa Drzewo Sandałowe, w której tkwią piękno i siła aromatu sandałowca, połączone z nastrojowym blaskiem ognia – działającym równie relaksująco jak substancje czynne w olejkach eterycznych.

Share this post

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Napisz coś i naciśnij Enter by szukać

Koszyk

Brak produktów w koszyku.