Ponad 40 unikalnych zapachów świec sojowych. 100% ręcznie robione naturalne świece. Szybka wysyłka 24h. Ponad 1000+ zadowolonych klientów! Najdłuższy czas palenia na rynku w najlepszej cenie.
  • Sklep stacjonarny
  • Kontakt
  • Blog
Olejek lawendowy – brylant w ziołolecznictwie i kosmetykach naturalnych
/
/
Olejek lawendowy – brylant w ziołolecznictwie i kosmetykach naturalnych
olejek lawendowy z kwiatem lawendy w dwóch słoikach

Olejek lawendowy – brylant w ziołolecznictwie i kosmetykach naturalnych

Olejek lawendowy jak sama nazwa wskazuje, powstaje z półkrzewu lawendy. Ze względu na swoje właściwości i intensywny zapach znalazł zastosowanie w gospodarstwach domowych, ziołolecznictwie i kosmetyce. Olejek z lawendy zaraz po olejku herbacianym jest najbardziej polecanym olejkiem eterycznym. Prawidłowo używany przynosi wiele korzyści skórze i włosom, poprawia samopoczucie i zdrowie. 

Proces pozyskiwania olejku lawendowego

Olejek lawendowy pozyskuje się z lawendy lekarskiej. Najważniejszą częścią półkrzewu jest kwiatostan, który zawiera aż 3 % olejku eterycznego oraz substancje czynne — garbniki, kumaryny, fitosterole, antocyjany, sole mineralne, kwasy organiczne i flawonoidy. Olejek eteryczny z lawendy można pozyskać na dwa sposoby: poprzez destylację kwiatów lawendy parą wodną oraz poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami lotnymi. Intensywność zapachu olejku z lawendy może się różnić w zależności od sposobu pozyskiwania i oraz miejsca pochodzenia. 

Właściwości olejku lawendowego

Olejek lawendowy to cudowny olejek leczniczy. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, kojące i odprężające. Wspomaga gojenie ran, podrażnień i poparzeń. Dodatkowo olejek z lawendy łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych i ułatwia zasypianie. Szeroki wachlarz zastosowań pozwala na wykorzystanie olejku lawendowego w ziołolecznictwie, aromaterapii i kosmetyce. Z powodzeniem olejek lawendowy można wykorzystać do codziennej pielęgnacji, a w celach kosmetycznych nie musi być rozcieńczany.  

olejek lawendowy z kwiatem lawendy w dwóch słoikach

Jak działa olejek lawendowy?

  • zapobiega rozwijaniu się stanów zapalnych 
  • działa bakteriobójczo
  • wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze
  • łagodzi stany zapalne skóry i jej podrażnienia
  • przyspiesza gojenie ran, otarć i oparzeń
  • wspomaga leczenie łupieżu
  • spowalnia przetłuszczanie się włosów i przedłuża ich świeżość
  • wspomaga leczenie z trądzikiem i walkę z niedoskonałościami skóry
  • łagodzi zmiany skóry, takie jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca 
  • działa odświeżająco
  • zmniejsza opuchliznę i obrzęki
  • neutralizuje nieprzyjemne zapach potu
  • wykazuje działanie tonizujące i ściągające
  • łagodzi swędzenie po ugryzieniu komarów i innych owadów
  • zmniejsza widoczność blizn.

Zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów — olejek lawendowy

Olejek lawendowy może być używany przy wszystkich rodzajach skóry. Szczególnie zalecany jest do skóry problematycznej, trądzikowej, cerze tłustej z tendencją do rozszerzonych porów i częstych stanów zapalnych. Olejek z lawendy sprawdza się również u osób z chorobami skóry — egzemą, łuszczycą i atopowym zapaleniem. Olejek lawendowy to także świetny dodatek do włosów z tendencją do przetłuszczania się i łupieżem. Jak można zastosować olejek z lawendy w codziennej pielęgnacji skóry, włosów i gospodarstwie domowym? 

  • bezpośrednio na skórę, na stany zapalne, trądzikowe można używać go punktowo, albo w połączeniu z olejkiem bazowym np. ze słodkich migdałów. 
  • jako dodatek do szamponu do włosów, kremu do twarzy lub balsamu,
  • jeden ze składników do maseczek i peelingów,
  • dodatek do domowych dezodorantów,
  • wcierka do skóry głowy,
  • mgiełka odstraszająca komary i kleszcze,
  • perfumy,
  • w ramach domowego spa,
  • do masażu ciała,
  • do aromatycznej kąpieli.
Olejek eteryczny Lawenda w brązowej fiolce obok liście lawendy

Wykorzystanie olejku lawendowego w aromaterapii

Olejek lawendowy najbardziej słynie z zapachu, który z powodzeniem jest wykorzystywany w aromaterapii. Działa on łagodząco, pomaga się odprężyć, wyciszyć i ułatwia zasypianie. Olejek z lawendy wcierany w skronie łagodzi bóle głowy i ból zatok. Kilka kropel olejku lawendowego w inhalacji pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych. Śmiało, można go stosować przy bólach menstruacyjnych, bólach napięciowych i bólach mięśni. Olejek z lawendy w celach terapeutycznych można stosować poprzez:

  • aromatyzowanie pomieszczeń,
  • masaż,
  • inhalację,
  • kąpiel,
  • rozpylanie olejku na pościeli,
  • wcieranie olejku w skronie. 

Warto łączyć w ramach terapii medycyną naturalną właściwości olejka eterycznego wraz z zapachowymi świecami sojowymi.

Share this post

Komentarze (3)

  • Ostatnio mam problemy z przetłuszczającymi się włosami. Już wiem, czego spróbuję. Zamawiam olejek lawendowy i zaczynam kurację!

    Daria
    Odpowiedz
  • Super wyczerpujący artykuł. Konkretna wiedzą o olejku.

    Paulina
    Odpowiedz
  • Fantastyczny olejek, ma super właściwości. Stosuje od kilku miesięcy i jestem zachwycona efektami 🙂

    Magda
    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Napisz coś i naciśnij Enter by szukać

Koszyk

Brak produktów w koszyku.