Ponad 40 unikalnych zapachów świec sojowych. 100% ręcznie robione świece. Szybka wysyłka 24h. Ponad 1000+ zadowolonych klientów! Najdłuższy czas palenia na rynku w najlepszej cenie.
Olejek różany — klejnot wśród kosmetycznych składników naturalnych
/
/
Olejek różany — klejnot wśród kosmetycznych składników naturalnych
olejek różany z płatkami róż

Olejek różany — klejnot wśród kosmetycznych składników naturalnych

Olejek różany ma na świecie wielowiekową historię. Pierwsze wzmianki o jego powstaniu pochodzą z czasów starożytnego Egiptu, gdzie był używany jako dodatek do pomad i olejów.  Olejek różany jest uważany za afrodyzjak i stanowi jeden z najdroższych olejków zapachowych na świecie. Wynika to ze skomplikowanego procesu otrzymywania oleju i ilości wykorzystanego surowca do jego pozyskania. A więc jak powstaje i jakie są jego zalety?

Proces otrzymywania olejku różanego

Do otrzymania jednego kilograma gotowego oleju różanego potrzeba aż pięciu ton płatków róż. Do produkcji olejku różanego wykorzystuje się dwa podstawowe gatunki róż — Rosa damascena, inaczej nazywana różą z Damaszku, występująca głównie w Bułgarii i na Bliskich Wschodzie oraz Rosa centifolia, potocznie zwana różą stulistną, hodowaną we Francji, Maroku i Egpicie. Proces otrzymywania olejku różanego składa się z trzech etapów: zbieranie kwiatów, destylacji i oddzielania oleju od wody.   Zbieranie płatków róż odbywa się raz w roku na przełomie maja i czerwca i trwa 20-30 dni. Zbiory odbywają się przed wschodem słońca, kiedy powietrze jest czyste i wilgotne, a płatki róż pokryte są rosą. Czemu ma to tak ogromne znaczenie? Róże są niezwykłymi kwiatami, ponieważ olejki eteryczne nie znajdują się w płatkach a na ich powierzchni. Natychmiast po zebraniu następuje destylacja. Olej różany jest ekstrahowany w procesie destylacji parowej, para ta uwalnia olejki eteryczne z płatków do powietrza. W końcowym etapie procesu destylacji para skrapla się przez chłodzenie miedzianych cewek, a olejek oddziela się naturalnie od wody przez różnicę gęstości. 

olejek różany z płatkami róż

Olejek różany – właściwości i zastosowanie  

Jakie właściwości posiada olejek różany uznawany za uniwersalny środek medyczny i kosmetyczny? Związki organiczne — nerol, eugenol, geraniol oraz flawonoidy wykazuje działanie przeciwbólowe, antyseptyczne, przeciwzapalne i uspokajające. Olejek różany łagodzi bóle migrenowe, bóle napięcia przedmiesiączkowego, działa na ogólne osłabienie organizmu, nudności. Ponadto normalizuje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w walce z przewlekłym zapaleniem żołądka i niedoborem enzymów. Olejek różany często stosowany w domowym spa świetnie sprawdza się na oparzenia, leczy pleśniawki, łagodzi podrażnienia, regeneruje i nawilża skórę. Aromatyczny zapach olejku różanego wpływa na poprawę nastroju, daje zastrzyk energii i stanowi skuteczną broń w walce z nerwicą. Jako silny afrodyzjak wpływa na wzrost libido. W olejku różanym znajduje się cała masa wartościowych składników; witaminy C, K i E oraz witamin z grupy B i beta-karoten. 

Poznaj również olejek z drzewa herbacianego – antidotum na wiele problemów i skuteczny środek do dezynfekcji rąk!

Olejek różany – Witamina C i NNKT 

Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C w olejku różanym, jest on polecany dla cery suchej, dojrzałej i naczynkowej. Witamina C hamuje starzenie się skóry, chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza widoczne przebarwienia. Czym jest NNKT? Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejku różanym to aż 47% kwasu linolowego oraz 33% kwasu alfa-linolenowego. Kwasy tłuszczowe linolowy i alfa-linolenowy są jednymi ze składników zewnętrznej bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Naturalne lipidy naskórka ulegają uszkodzeniu, min. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników, przez co zubożeniu ulega naturalna bariera ochronna skóry. NNKT zaaplikowane na skórę odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi. NNKT pomaga w leczeniu oparzeń, blizn (potrądzikowych, pooperacyjnych, oparzeniowych) i rozstępów. Olejek różany polecany jest również do skóry wrażliwej, uszkodzonej przez promieniowanie ultrafioletowe, przy egzemie i łuszczycy oraz jako środek przeciw stresowi.  

Olejek różany w butelce obok kawałki pomarańczy oraz płatki róż

Olejek różany – beta-karoten,A+E 

Wysoka zawartość antyoksydantu zawarta w olejku różanym to beta-karoten. Prowitamina A pod wpływem witaminy E przekształca się w skórze w witaminę A, która jest dla skóry prawdziwym rarytasem. Pełni funkcję regulacyjne oraz pozostawia skórę w dobrej kondycji. Dodatkowo normalizuje grubość i strukturę rogowej warstwy naskórka, wzmacnia jej funkcję ochronne oraz zachowuje prawidłowe nawilżenie. Witamina A poprawia stan tkanki łącznej skóry właściwej, wpływa na jej jędrność, elastyczność i ilość zmarszczek. 

Woda różana 

Woda różana powstaje w wyniku wytwarzania olejku różanego. Może być stosowana w codziennej pielęgnacji, ponieważ:

  • odświeża,
  • oczyszcza skórę,
  • tonizuje,
  • reguluje wydzielanie sebum,
  • nadaje cerze blask,
  • nawilża skórę,
  • regeneruje skórę wrażliwą, przesuszoną, ze skłonnością do pękających naczynek,
  • jest ceniona za właściwości odmładzające.

Wodę różaną wykorzystuje się w kosmetyce do produkcji toników, płynów do demakijażu, jako hydrolat, lub jako odżywka do włosów.

Kwiat róży koloru różowego

Olejek różany w pielęgnacji skóry 

Olejek różany jest dość drogi, lecz bardzo wydajny. Możemy wykorzystać go do:

  • masażu — 3-4 krople olejku różanego w połączeniu z łyżką oliwy z oliwek będzie świetnym olejkiem do masażu obolałych mięśni;
  • kąpieli — 6 kropli oleju, połączone z łyżką mleka lub miodu – jako dodatek do aromatycznej i uspokajającej kąpieli;
  • aromaterapii — do specjalnego kominka aromaterapeutycznego należy dodać 5 kropli olejku różanego, rozcieńczonego 2 łyżkami wody;
  • kosmetyków drogeryjnych — warto do wszystkich używanych kosmetyków pielęgnacyjnych dodać 6-7 kropli olejku. Dzięki temu zabiegowi wzmocni się działanie nawilżające;
  • kosmetyków domowych — olejek różany polecany jest młodzieży na etapie szybkiego wzrostu i kobietom przed lub po ciąży, dlatego będzie idealnym prezentem dla dziewczyny. Wcierany w skórę, widocznie zmniejsza rozstępy i zapobiega powstawaniu nowych.

Przeciwwskazania do stosowania olejku różanego

Mimo, że olejek różany ma tak wiele zastosowań, istnieją przeciwwskazania do jego użytku. Ze względu na zawartość eugenolu, która może silnie uczulać, z używania olejku różanego powinni zrezygnować kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci poniżej 7 roku życia.

Share this post

Komentarze (2)

  • Polecam wyjazd do Bulgarii i zagłębienie się w temat olejku rozanego, tam co krok to pełno produktow z dodatkiem ????

    Paulina
    Odpowiedz
  • Olejek różany jest cudowny. Tylko trzeba sprawdzać producenta bo olejek olejkowi nie równy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Napisz coś i naciśnij Enter by szukać

Koszyk

Brak produktów w koszyku.